خسارات ناشی از افتادن سنگ نمای ساختمان
مقدمه
افتادن سنگ نمای ساختمان یکی از موارد مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرذ. زیرا ریزش سنگ از نما می تواند باعث بروز مشکلات جدی و ایجاد خسارت های مالی و جانی برای افراد شود. پس از وقوع حادثه و برای جبران خسارت باید بدانیم که مسئولیت حقوقی افتادن سنگ نمای ساختمان بر روی افراد،ماشین های پارک شده و جبران آن بر عهده چه اشخاصی است. اما درمورد ساختمان های در حال ساخت، با سازنده و درمورد ساختمان های قدیمی و ساختمان هایی که بیشتر از 10سال از تاریخ ساخت آن ها گذشته باشد ،مسئولیت جبران خسارت با مالک ساختمان خواهد بود. بهتر است بدانید، سنگ به یکباره ریزش می کند و هیچ علامتی به شما نمی دهد. این ریزش ناگهانی می تواند بسیار خطرناک و دردسر ساز باشد. برای پیشگیری از سقوط سنگ از نما، باید نمای ساختمان در حال احداث به کمک روش های اسکوپ و پیچ و رولپلاک سنگ نما سفت و محکم شود تا در آینده نزدیک شاهد حوادث ناگوار نباشیم. البته اگر سازنده در زمان ساخت بنا، همه قوانین و ضوابط اجرایی مربوط به محکم کاری سنگ نما را رعایت کند جلوی بسیاری از حوادث تلخ گرفته خواهد شد و کمتر نیاز به عملیات تخصصی پیچ و رولپلاک خواهد بود. در ادامه مطالب با ما همراه شوید.
چه زمان ریزش سنگ بر عهده سازنده و مهندس ناظر است؟
بر طبق قراردادی که بین مالک ساختمان و سازنده برای ساخت و ساز بنا بسته می شود تا 10سال اولیه از ساخت بنا، مسئولیت جبران خسارت بر عهده سازنده است. البته اگر بلای طبیعی مانند: زلزله صورت گیرد، سازنده هیچ گونه مسئولیتی نخواهد داشت. اما اگر سنگ نما خود به خود ریزش کند، سازنده به طور حتم مقصر است و باید برای حبران خسارت تلاش کند.
علت ریزش سنگ از نما چیست؟
سنگ از نما بنابر دلایل مختلفی شل شده و به پایین ساختمان پرتاب می گردد. وجود نم و رطوبت ،آب باران، برف، وزش باد و طوفان، زلزله، نشست ساختمان، نامرغوب بودن جنس سنگ بکار برده شده در نما، عدم نظارت و سر کشی سازنده بر کار کارگر نصاب سنگ، وجود سیمان خشک در پشت سنگ، ضربه زدن به سنگ از درون ساختمان و ..می توانند باعث شل شدن سنگ و ریزش آن از نمای ساختمان به پایین ارتفاع شوند.
اگر بندکشی بین سنگ ها از هم باز شود، راهی برای ورود آب به داخل سنگ و نهایت درون ساختمان پیدا میشود، در نتیجه نفوذ آب به داخل سنگ، زمینه ریزش سنگ را به پایین ارتفاع فراهم خواهد کرد.
اگر وزش باد در حد بالا باشد بطوری که طوفان رخ دهد در نتیجه این امر حادثه خطرناکی مانند: کنده شدن قطعه سنگ از نما و ریزش آن به اطراف را در بر خواهد داشت. به طوری که بر اثر سرعت وزش باد، سنگ ریزه ها را با خود به اطراف خواهد برد. فرود سنگ ریزه یا پرتاب تکه سنگ در اثر طوفان بر سر افراد، ماشین، منازل میتواند خطرساز باشد. این خطرسازی خسارت مالی سنگین و یا خسارت جانی شدید را به همراه خواهد داشت.
زلزله بلای طبیعی است که در اثر تکان های زیاد، سبب ریزش سنگ در محل میشود، بطوری که سنگ ها خرد، ریز خواهند شد و سپس بر روی زمین پرتاب خواهند شد. البته با وجود زلزله های ریشتر بالاتر شاهد فروپاشی کامل ساختمان خواهید بود.
نشست ساختمان: گاهی در اثر گودبرداری و تخریب دیگر ساختمان ها، تاثیری بر روی ساختمان کناری یا همسایه می گذارد که نتیجه آن ریزش سنگ نما خواهد بود، البته تخریب به موقع محل می تواند جان افراد را نجات دهد.
گاهی سنگ کاری که توسط سازنده به محل ساختمان استخدام شده، با بی دقتی کامل و بی توجهی به بسیاری از موارد ایمنی سنگ، سیمان را به شکل خشک پشت سنگ میزند تا سنگ به نما متصل شود. اما باید بگوییم که این اقدام سنگ کار، کاملا اشتباه است و هر لحظه باید منتظر وقوع حادثه دلخراش باشید.زیرا سیمان خشک، اتصالی را برای نمای ساختمان به وجود نخواهد آورد.در نتیجه بزودی سنگ از محل شل شده و به پایین پرتاب خواهد شد. با این وجود امکان فوت اشخاص پایین ساختمان وجود دارد.
البته افرادی که در این بین دچار خسارت مالی و جانی میشوند، باید از سازنده شکایت کنند. زیرا سازنده، نصاب سنگ را برای کار استخدام می کند و باید نظارت کامل بر کار سنگ کار داشته باشد.
جلوگیری از ریزش سنگ نمای ساختمان
برای پیشگیری از شل شدن و سقوط سنگ از نما، باید با رعایت قوانین و مقررات کامل استانداردها ساختمان ها طوری ساخته شوند که در اثر برخورد عوامل خارجی کوچکترین ضربه ای به آن ها وارد نشود.
امروزه با گسترش زندگی شهر نشینی ساختمان ها و برج های متفاوتی ساخته شدند که در اثر کوچکترین بادی به لرزش در می آیند و می توانند خسارت های مالی و جانی زیادی برای افراد به همراه داشته باشند. این ساختمان ها با کیفیت پایین ساخته شدند. بنابراین در آینده نزدیک شاهد ریزش سنگ نما خواهیم بود.
اگر از سنگ مرغوب برای نصب سنگ نما استفاده می کنید گزینه بسیار مناسبی خواهد بود.به طوری که در اینده شاهد ریزش کمتر سنگ خواهیم بود.
اسکوپ کردن سنگ و بکار بردن روش تخصصی پیچ و رولپلاک سنگ نما، باعث حفظ سنگ در جایگاه نما می گردد.
بکار بردن ملات خوب و با کیفیت به پشت سنگ، باعث میشود از خطر ریزش سنگ به پایین ارتفاع جلوگیری به عمل آید. زیرا ملات با جنس خوب، باعث محکم شدن جایگاه سنگ در نما میشود.
مسئولیت مدیر ساختمان در قبال سقوط سنگ نما چیست؟
در ساختمان های مسکونی و تجاری مدیر ساختمان مسئول امور ایمنی و حفاظتی ساختمان را بر عهده دارد. در صورت بروز حادثه و ریزش سنگ بر سر افراد و ماشین های پارک شده بایستی جبران خسارت کند.
اما در صورتی که ساختمان مدیری نداشته باشد همه ساکنین با توجه به مساحت آپارتمان مسئولیت سقوط و خسارت های ناشی از سقوط سنگ نما را بر عهده دارند.
نکته: مالکین می توانند ساختمان خود را بیمه مسئولیت مدنی نمایند به منظور جبران خسارت مالی و جانی شخص ثالث.
نحوه شکایت از سازنده، مهندس نظر، مالک ساختمان به چه شکلی است؟
در مفاد قراردادی که بین سازنده و مالک ساختمان بسته میشود. مواردی مهم قید شده است .که رعایت نکردن هر یک از این موارد بند باعث به وجود آمدن مشکلاتی بین سازنده، مالک ساختمان و فرد آسیب دیده خواهد شد.
اگر بر اثر اصابت سنگ نما آسیب جسمانی دیده اید و یا خسارت مالی دیده اید. باید از سازنده یا مالک ساختمان شکایت کنید تا بنابر قانون با هر یک برخورد شود و مسئولیت جبران خسارت ایجاد شده را پرداخت کنند.
اما سوال اینجاست که از کجا باید بدانیم که مسئولیت سنگ ریزش کرده از نما بر عهده کدام یک از اشخاص بالا خواهد بود؟
بر اساس تشخیص قدمت نمای ساختمان ،پس از ریزش سنگ از نما می توانید از سازنده یا مالک ساختمان شکایت نمایید.
در این حالت توجه داشته باشید اگر ساختمان از وقت ساخته شدنش 10 سال گذشته باشد تمام هزینه ها بر عهده مالک جدید خواهد بود. اما اگر زیر 10 سال ساخته شده باشد حتما سازنده و مهندس ناظر مسئول ریزش سنگ از نما میباشند. در نهایت باید هزینه پیچ و رولپلاک سنگ نما را کمال و تمام بپردازند.
مسئولیت مالکان پس از ده سال برای ریزش سنگ نما به چه شکلی است؟
افرادی که ساختمان ر خریداری می کنند باید بدانند که پس از 10 سال هزینه پیچ و رولپلاک سنگ نما به عهده خودشان است. اگر سنگ در اثر زلزله ریزش نماید هیچ خسارتی بر عهده سازنده نخواهد بود و مالک ساختمان باید خسارت را پرداخت کند. به طور حتم با همکاری اهالی ساختمان سنگ ها را پیچ و رولپلاک کنید تا در صورت ریزش و خسارت های شدید به دردسر نیوفتید.
بحرانی ترین نقطه و محل خطر ریزش نمای ساختمان
سنگ نمای بالکن و پیش آمدگی های نما 2_بام، اطراف بازشوها همانند پنجره و هر دو بر ساختمان
3_بالای درب ورود و خروج ساختمان 4_درب پارکینگ به لحاظ تردد و رفت و آمد زیاد
برای جلوگیری از ریزش سنگ نما به پایین ساختمان از 2 روش استفاده می شود. روش نخست به کمک داربست است. روش دوم به کمک طناب
کارشناسان حرفه ای و متخصص در زمینه پیچ و رولپلاک سنگ نما با استفاده از طناب و بدون داربست ،سنگ های نما را سفت و محکم می کنند. تا در اثربرخورد شرایط خارجی مختلف از ساختمان ریزش نکنند.
استفاده از طناب دارای مزایای زیادی است از جمله: به کمک طناب و بدون دربست انجام فعالیت های ساختمانی از جمله پیچ و رولپلاک آسان تر و با صرفه تر خواهد بود و کارها در مدت زمان کوتاه ،با کیفیت بالا و به سرعت انجام میشود.
استفاده از طناب، به هیچ عنوان دست و پا گیر نیست. فضای کمی را اشغال خواهد کرد. کارگران عادی از عهده کار با طناب و انجام فعالیت های تخصصی برنخواهند آمد.برای بالا رفتن از ارتفاعات با طناب، برگزاری دوره های آموزشی الزامی خواهد بود.امنیت کاری و شغلی برای کارگران متخصص کار در ارتفاع با طناب وجود خواهد داشت.
جمع بندی
اگر در زمان ساخت بنا، اصول و قوانین مربوط به ساخت و ساز رعایت نشود، در مدت زمان کوتاه شاهد ریزش سنگ از نما خواهید بود. اما همان طور که در بالا توضیح دادیم برای مسئول شناختن و جبران خسارت مالی و جانی به افراد، باید قدمت ساختمان را مورد بررسی قرار دهید و به عنوان فرد آسیب دیده از یکی از افراد مانند سازنده و مالک ساختمان شکایت نمایید. ریزش سنگ از نما را جدی بگیرید، در صورت جدی نگرفتن ریزش سنگ از نما، منتظر وقوع حوادث جبران ناپذیر بمانید. عوامل خارجی مختلف میتوانند بر سنگ نما تاثیر گذاشته و باعث شل شدن و پرتاب سنگ از نما شوند .پرتاب سنگ از نما، شما را خبر نمیکند، هر لحظه این احتمال وجود دارد که سنگ از نما پرتاب شود و باعث به وجود آوردن خسارت های مالی و جانی برای افراد پایین ساختمان شود. بنابراین از عملیات پیچ و رولپلاک سنگ نما برای مقاوم سازی جایگاه سنگ در نما استفاده نمایید.