قانون ریزش و افتادن سنگ نمای ساختمان

قانون ریزش سنگ نما

یکی از دردسرسازترین مواردی که درمورد نماهای ساختمانی به خصوص نماهای سنگی می توان به آن ها اشاره کرد، زیزش سنگ از نما ساختمانی در اثر برخورد عوامل خارجی به نما می باشد.

سقوط سنگ از نما می تواند دردسرهای زیادی را به وجود آورد و سبب خسارت های مالی و جانی شود.

در این راستا عوامل مختلف مانند: کارگران بی تجربه، سازنده، مالک ساختمان، مهندس ناظر، مدیر ساختمان می توانند نقش بسزایی داشته باشند.

نمای هر ساختمانی هویت اصلی آن می باشد .زیبایی هر ساختمان بستگی به نحوه چیدمان و نصب سنگ در نما دارد.

که البته این کار توسط کارگران متخصص در زمینه نصب سنگ انجام می گردد.

البته برای مقاوم سازی سنگ در برابر حوادث طبیعی باید امر محکم کاری توسط کارگران پیچ و رولپلاک کار متخصص صورت بگیرد که این کار به طور معمول، در زمان ساخت بنا یا پایان ساخت بنا انجام خواهد گرفت.

قانون ریزش سنگ نما، چند سالی است که در ایران به تصویب رسیده است.

بر طبق این قانون تعهداتی بین سازنده و مالک ساختمان به وجود می آید که سرپیچی از مفاد قرارداد بین هریک، باپیگرد قانونی همراه خواهد بود در ادامه مطالب با ما همراه شوید.

 

مهمترین نکات در قانون ریزش سنگ نمای ساختمان چیست؟

مهمترین عملی که برای پیشگیری از سقوط سنگ از نما و محکم ساختن سنگ در جایگاهش در نما باید مد نظر قرار داده شود، اجرای صحیح پیچ و رولپلاک سنگ نما توسط متخصصین می باشد.
بر طبق قراردادی که بین سازنده و مالک ساختمان برای انجام عملیات ساخت و ساز ساختمان بسته می شود، به مدت 10 سال از زمان ساخت بنا تا این مدت هر گونه خسارت ناشی از ریزش سنگ از نما ساختمان، مسئول جبران خسارت بر عهده سازنده خواهد بود. اما بعد 10 سال مسئول جبران خسارت بر عهده مالک ساختمان و یا مدیریت خواهد بود.

 

افراد در معرض خطر چه افرادی هستند؟

سقوط سنگ از نما باعث به خطر اندختن جان و مال ساکنین و افراد پایین ساختمان می گردد.

دراصل شروع ریزش سنگ از نما، نشان دهنده این است که ساختمان هر لحظه فرو می پاشد.

پس در اجرای صحیح پیچ و رولپلاک تردید نکنید و کار ر به دست متخصصین در این حوزه بسپارید.

 

بررسی علل محتلف در ریزش سنگ نما

کار کردن در فصل گرما یا سرمای بیش از اندازه: اگر دمای هوا بسیار بالا گردد، حرارت زیاد و سرمای بیش از اندازه باعث به وجود آمدن انبساط و انقباظ هایی در سنگ می شود، در نتیجه سنگ نما دچار شوک شده و شکاف بر میدارد.

که البته با این اتفاق، ریزش و پرتاب سنگ از نما خواهیم داشت.

نشست ساختمان: این اتفاق بنابر دلایل مختلفی مانند: گودبرداری، ورود و نفوذ آب به درون سنگ و ساختمان اتفاق خواهد افتاد.

بنابراین پیش از وقوع حوادث تلخ ریزش سنگ از ساختمان به فکر چاره باشید، تنها پیچ و رولپلاک سنگ نما به نمای ساختمان شما کمک خواهد کرد تا در برابر خطرات ریزش و سقوط سنگ از نما در امان بمانید.
کم کاری و بی توجهی سازنده در نحوه چیدمان سنگ توسط سنگ کار بر روی نما ساختمان موضوع مهمی است که به آن باید توجه لازم شود.
ورود آب و رطوبت به داخل ساختمان: اگر نم و رطوبت به درون شکاف سنگ نفوذ کند، در نتیجه سنگ از جایگاهش در نما شل شده و به آسانی کنده خواهد شد، در نتیجه ما با ریزش و پرتاب سنگ از نما روبرو خواهیم شد.
زلزله و طوفان شدید: وزش باد شدید، طوفان، زلزله باعث سست شدن پایه های ساختمان، ضربه زدن به سنگ و مصالح و دیوار ساختمان می گردد که نتیجه آن ریزش و سقوط سنگ از نما خواهد بود ،بهتر است پیش از وقوع چنین حوادثی فکر چاره باشیم.
از بین رفتن بندکشی بین سنگ ها باعث کاهش چسبندگی بین محل اتصال سنگ با دیوار نما خواهد شد.

در نتیجه سنگ از روی دیوار نما به پایین سقوط خواهد کرد.
بنابرقوانین مربوط به ریزش سنگ نما، قبل از به وجود آمدن کوچکترین حادثه بر اثر اصابت سنگ با عابرین پیاده و یا ماشین های در حال تردد، باید جایگاه سنگ در نما سفت و محکم شود، تا در اثر برخورد عوامل خارجی با سنگ، این اطمینان به صاحبان ساختمانی حاصل شود که منجر به وقوع حادثه ای نخواهد شد.
مفاد قرار داد بین سازنده و صاحب ملک باید طوری بسته شود که سرپیچی و رعایت نکردن بندبند مفاد قرار داد توسط سازنده، با پیگرد قانونی و شکایت از سمت صاحب ملک صورت گیرد. با ذکر مثالی موضوع را روشن تر خواهیم کرد.
گاهی سازنده برای ساخت بنا از مواد و مصالحی نامرغوب استفاده می کند که این اقدام سازنده بر خلاف، مفاد قراردادی است که بین او و صاحب ساختمان بسته شده است.

در نتیجه استفاده از مواد بی کیفیت برای محکم کاری سنگ به نما، درمدت زمان کوتاهی شاهد ریزش سنگ به پایین ساختمان خواهیم بود.

در این حالت اگر با پرتاب سنگ به پایین، خسارت مالی و جانی برای افراد رهگذر یا دیگر ساکنین محل داشته باشد، افراد آسیب دیده و صاحب ساختمان می تواند شکایت را بر علیه سازنده مطرح کند و سازنده باید برای حبران این ضرر مسئولیت را کامل بپذیرد.
مثالی دیگر: اگر سازنده بنا، در حین انجام ساخت و ساز، از ادامه فعالیت پروژه ساخت بنا سرپیچی کند و دیگر قصد انجام کار نداشته باشد و تاریخ ممانعت از ادامه کار زودتر از تاریخ پایان قرارداد اعلام شده در قرارداد باشد، در نتیجه مسئول جبران خسارت به مالک ساختمان خواهد بود و مالک می تواند برای جبران خسارت از سازنده شکایت نماید.

مسئولیت مدیر ساختمان چیست؟

اگر از جنبه حقوقی به این مسئله فکر کنید مسئولیت ریزش سنگ از نما بر روی ماشین های پارک شده کنار ساختمان بر عهده مدیر ساختمان است.

اما همان طور که در بالا توضیح دادیم تا 10 سال اولیه از ساخت بنا، مسئولیت ریزش سنگ از نما به پایین ساختمان بنابر قانون ریزش سنگ از نما بر عهده سازنده خواهد بود و پس از شکایت وی باید پاسخگو و مسئول جبران خسارت باشد.
اما پس از این مدت بر عهده مالک ساختمان و مدیر ساختمان خواهد بود و اگر خدای نکرده سنگی بر روی سر افراد پایین ساختمان پرتاب شود و منجر به خسارت مالی و یا جانی شود مسئول جبران خسارت خواهد شد.

 

چه کسی باید هزینه تعمیر نمای ساختمان را بپردازد؟

هر ساختمان دارای هیئت مدیره و مدیر ساختمان است و بر اساس تصمیماتی که توسط آن ها گرفته می شود اقداماتی مانند تعمیرات انجام می گردد.
اگر قسمتی از ساختمان دچار ریزش نما شد که جز مشاعات ساختمان محسوب میشود تمام افراد ساکن در ساختمان باید هزینه های مربوطه را به شکل کامل پرداخت کنند.
اما اگر قسمتی از ساختمان دچار ریزش نما شود که جز مشاعات محسوب نشود و به طور اختصاصی به یک واحد مربوط شود، پرداخت هزینه ها برای تعمیر فقط بر عهده همان واحد خواهد بود.
بیمه نامه: همه ساختمان ها باید بیمه شوند و این عمل در بیمه نامه قید شده باشد.

که درصورت بروز خسارت مالی و جانی، شخص ثالث نصبت به پرداخت خسارت اقدام نماید. درغیر این صورت هیچ گونه خسارتی پرداخت نخواهد شد.

 

مقصر اصلی ریزش سنگ نما کیست و کجا باید پیگیری شود؟

سنگ نمای ساختمان به خاطر این که در ارتفاع قرار دارد، بنابراین به راحتی در دسترس مالکین ساختمان نخواهد بود، تا هر روز چک شود و اما سازنده باید در زمان ساخت، جایگاه سنگ در نما را محکم سازد.

به این شکل که یا از قانون اسکوپ و در صورت لزوم عملیات تخصصی پیچ و رولپلاک ر انجام دهد.

اما در غیر این صورت اگر ریزش سنگ بر مبنای کم کاری سازنده باشد در نتیجه مقصر اصلی ریزش سنگ به پایین ارتفاعات خواهد بود و مسئولیت پرداخت تمام خسارات بر عهده سازنده و اما در قانون جدید مهندس ناظر خواهد بود.
وظیفه مهندس ناظر چیست؟ این فرد باید در زمان نظارت در ساخته شدن ساختمان همه اصول و قوانین مربوط به ساخت و ساز ،ریزش سنگ نما را گوش زد کند و اگر این موارد به هر دلیلی رعایت نشد پایان کار را امضا نکند.
امروزه به دلیل اهمیت وجود سنگ نما برای ایمنی، زیبایی ساختمان، افزایش در امر خرید و فروش ساختمان، مهندس نظر و سازنده باید خیلی جدی جایگاه ثابت و مستحکمی برای آن ایجاد کنند، زیرا در صورت ریزش سنگ نما به پایین ارتفاعات و به وقوع پیوستن حوادث تلخ و ناگوار جفت مقصر شناخته خواهند شد.

 

جمع بندی
برای صحیح انجام شدن هر کاری قانونی وجود دارد. قانون ریزش سنگ نما هم چند سالی است که در ایران به تصویب رسیده است و برای مالکان ساختمانی که با سازنده برای عمل ساخت و ساز قرارداد بستند رعایت آن توصیه خواهد شد.

درصورت ممانعت از صحیح انجام دادن مفاد قرارداد، مالک یا فرد آسیب دیده از ریزش سنگ از نما، می تواند بر علیه سازنده شکایت کند و سازنده مجبور به جبران خسارت وارده به این افراد خواهد بود.

برای جلوگیری از وقوع حوادث ناگوار بهتر است عملیات پیچ و رولپلاک سنگ نما در زمان ساخت بنا صورت گیرد که البته این کار به کمک نیروی متخصص کار در ارتفاع و با طناب محکم خواهد بود.

این افراد با توجه به آموزش های لازم و تکنیک های استفاده از مواد ،مصالح، ابزار دریل، مته، پیچ گالوانیزه اقدام به سفت و محکم کاری سنگ نما می نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

ممنون میشم نظرات خود را با ما درمیان بگذارید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد

09129486852